Édes sütemények

Clafoutis,a francia pite

Mi mássalis indithatnám el ezt a kis blogot,mint a legnagyobb kedvencemmel, a tejes pitével.

Ez a francia eredetű édesség számomra az egyik legkönyebb,leggyorsabb, de mindezeken felül a legfinomabb desszert.

DSCN0171A tésztája nem hasonlít a magyar értelemben vett pite állagára, inkább egy sűrűbb palacsinta tésztát mondanék rá, de ez sem teljesen igaz. 🙂

Ezt nem lehet szavakkal körülírni,mindenkinek ki kell próbálnia !
Számomra bogyós gyümölcsökkel elkészítve a legfinomabb,mert a tészta édességét így kiegyensúlyozza a gyümölcs savanyúsága.De bármilyen gyümölccsel ideális lehet.

DSCN0194

Hozzávalók:

  • 100 gramm cukor
  • 125 gramm liszt
  • 3 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 dl tej
  • 2 dl habtejszín (de ez helyettesíthető 2 dl tejjel is😉)
  • gyümölcs ízlés szerint (kb 150-200 gramm)

 

Elkészítés:

  1. A tojásokat és a cukrot keverjük el.Nem szükséges felverni,csak addig kavargassuk,hogy kissé egyneművé váljon.
  2. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt.
  3. Ha ez megtörtént,jöhet hozzá a liszt és a só,összekeverjük és már kész is! ☺️
  4. A formát amiben sütünk vajazzuk ,majd lisztezzük ki. ( Én piteformát használtam, de bármilyen forma jó,sütöttem már sima tortaformában és négyzetalakú tepsiben is,mindenben megsül.)
  5. Ezután a megmosott gyümölcsöt egyengessük el a forma alján,hogy mindenhova jusson. Én fagyasztott gyümölcsöt használtam,ebben az esetben nem kell megvárni,hogy kiolvadjon, nem fog levet ereszteni a tésztába.
  6. Ha ez kész,akkor önthetjük a gyümölcsökre rá a kikevert tésztát és kész is.

Tegyük be a légkeveréses sütőbe kb 20 percre, de tűpróbával ellenőrízhető,hogy mikor jó! Szúrjunk bele egy villát,és ha nem marad rajta “anyag”, akkor készen is van.

Melegen is isteni,de ajánlom,hogy várjátok meg ,míg egy kicsit kihűl.

Másnap is olyan,mintha friss lenne!

DSCN0209

 

Remélem elnyerte a tetszésedet, és ha kipróbáltad ,kérlek jelezz vissza,hogy hogy ízlett!

Szép napot!🙂

 

 

 

Leave a comment